Društvo s ograničenom odgovornošću za obavljanje vodnih usluga

0800 200 088

info@tekija.hr

Vodovodna 1

Obilježen završetak radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovodnih  i kanalizacijskih mreža Aglomeracija Požega

Obilježen završetak radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacijskih mreža Aglomeracija Požega

Na konferenciji za medije, održanoj u prostorima Hrvatske gospodarske komore u Požegi, predstavljen je završetak radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacijskih mreža u sklopu Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Požega.

Značaj projekta za lokalnu zajednicu te izvršene i nadolazeće radove predstavili su čelni ljudi Grada Požege, Požeško-slavonske županije, Hrvatskih voda te tvrtke Tekija d.o.o.
Predstavljajući završetak radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacijskih mreža, Anto Bekić, direktor tvrtke Tekija d.o.o. istaknuo je: „Unatoč svim izazovima koje su pred izvođače stavili pandemija i druge okolnosti koje projekt ove veličine i značaja donosi, svi planirani radovi su završeni na svim dionicama. Posebno treba napomenuti da su radovi izvedeni u planiranim rokovima i u okviru planiranih finacijskih sredstava, unatoč pandemiji i drugim otežavajućim okolnostima. Iako je završetak mreža tek prva faza, on je ključan preduvjet kako bi se pristupilo realizaciji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za kojeg vjerujem da će sve ići prema planu kao i do sada. Zahvaljujem svima koji su od početka projekta do realizacije odradili lavovski posao. Posebno se zahvaljujem građanima na strpljenju prilikom izvođenja radova “.

2konf

 

3akonf

 

3bkonf

Dejan Dragić, mag. ing. aedif., univ. spec. aedif., voditelj tima, FIDIC Inženjer pohvalio je spremnost i angažman te uspješnu suradnju svih ključnih aktera projekta.
Budući da je riječ o projektu koji se provodio u velikoj većini kroz naseljena područja, izazova nije nedostajalo, no svi su, zahvaljujući razumijevanju sugrađana, investitora, nadzora i Hrvatskih voda, uspješno savladani, istaknuo je Nedeljko Potroško, ing. građ., predstavnik izvođača.
Projekt se provodi u tri faze, a odnosi se na izgradnju vodovoda Velika – Požega i DMA zone te izgradnju kanalizacijskih mreža u gradu Požegi i naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac.
Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Velika Valentin Raguž prenio je zahvalnost svih mještana Općine Velika nakon realizacije ovog milenijskog projekta koji je doprinio boljoj kvaliteti života.
Sa svrhom poboljšanja životnog standarda i zaštite okoline stvaranjem sustava za poboljšanu odvodnju i unaprjeđenje pročišćavanja otpadnih voda želi se smanjiti gubitak unutar vodoopskrbnog sustava.
„Riječ je o iznimno važnom projektu, vjerojatno i najvećem u ovom stoljeću jer je ispunio temeljni preduvjet stvaranja zdravog i uspješnog života svih naših sugrađana. Ovime je Požega dobila poticaj za bržu preobrazbu u grad još poželjniji za život i izgradnju budućnosti“, rekao je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

4konf

 

5konf

 

6konf

 

 

7konf

 

8konf

 

9konf

 

10konf

 

11konf


Osim za Grad Požegu, ovaj je projekt od značaja i za Općinu Velika i Općinu Brestovac te cijelu Požeštinu, kao i za cjelokupni razvoj županije. „Ovo je tek jedna od Aglomeracija koju provodimo na razini županije i vjerujemo da će sve jednako uspješno biti pokrenute i realizirane poput ove u Požegi. Riječ je o strateškim projektima koji traju, vrijede i donose brojne benefite svim generacijama koje dolaze“, istaknula je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.
„Ovim i drugim projektima iskorištena je velika prilika koja nam se pružila 2017. godine. Nije bilo lako ni jednostavno, ali zajedništvo i suradnja bili su presudni u realiziraju ovog, ali i svih drugih projekata koje je potaknula Vlada Republike Hrvatske, a Hrvatske vode s velikim entuzijazmom i zadovoljstvom pomogli provesti“, istaknuo je mr.sc. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.
Nakon službenog dijela konferencije, prisutni su imali priliku obići gradilište na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Željeznička ulica u Vidovcima.

 

12konf

 

13konf

 

14konf


Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Požega ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija te Hrvatskim vodama. Naručitelj i korisnik projekta je Tekija d.o.o. za obavljanje vodnih usluga dok posredničku ulogu projekta obnašaju Hrvatske vode. Previđeno trajanje radova u nekoliko faza je tri godine, a cjelokupna vrijednosti projekta iznosi 171.777,187 milijuna kuna. Projekt je većinski sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je preostali iznos financiralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode, Grad Požega i Općina Velika.