Društvo s ograničenom odgovornošću za obavljanje vodnih usluga

0800 200 088

info@tekija.hr

Vodovodna 1

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda

Dana 22. prosinca 1992. godine u Rio de Janeiru, Opća skupština UN-a proglasila je Svjetski dan voda kako bi upozorila na neprocjenjivu vrijednost vode, ali i njezinu sve veću ugroženost. Od tada se svake godine počevši od 1993., Svjetski dan voda obilježava 22. ožujka, kao dan kad se podsjećamo na važnost voda i jačamo svjesnost o važnosti očuvanja vode. Obilježavanje koordinira UN-Water, organizacija Ujedinjenih naroda za vodu.

„Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ ovogodišnja je tema za Svjetski dan voda. Obilježava se svake godine 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode.

Ovogodišnji Svjetski dan voda govori o potrebi ubrzavanju promjena koje su nužne kako bi se riješila kriza povezana s vodom i odvodnjom otpadne vode. Kako voda utječe na sve nas, svi moramo nešto poduzeti. Uključujući i tebe!
Vi i vaša obitelj, škole i zajednice, možete promijeniti način na koji koristite, trošite i upravljate vodom u svojim životima.

Milijarde ljudi, veliki broj škola, tvrtki, zdravstvenih ustanova, farmi i tvornica nemaju čistu vodu koja im je potrebna.

Na internet stranici Ujedinjenih naroda možete napraviti/označiti popis osobnih obveza kojima bi utjecali na rješavanje krize povezan s vodom i odvodnjom otpadnih voda.

Vaše obveze bit će dodane UN-ovoj Akcijskoj agendi za vodu (engl. Water Action Agenda). Ista će biti pokrenuta na UN-ovoj Konferenciji o vodi 2023. – prvom događaju takve vrste nakon gotovo 50 godina. Konferencija će se održati u periodu od 22. do 24. ožujka 2023. godine u New Yorku. Više informacija dostupno je na linku: https://sdgs.un.org/conferences/water2023

Ovo je trenutak koji se događa jednom u generaciji gdje se svijet ujedinjuje oko vode.

Postoji drevna kratka priča naroda Quechua u Peruu:

„Jednog dana buknuo je požar u šumi.
Sve životinje su pobjegle spašavajući svoje živote.
U jednom trenutku stajali su na rubu plamena, prestravljeni i tužni.
Iznad njih, kolibrić je letio naprijed-nazad do vatre, uvijek iznova.
Veće životinje su ga pitale: „ Što to radiš?“
„Letim do jezera po vodu da pomognem ugasiti požar“ odgovorio je kolibrić.
Životinje su mu se smijale i rekle: „Ne možeš ugasiti ovaj požar!“
Kolibrić je odgovori:, „Činim što mogu!“

Radnje koje poduzmete, ma koliko male bile, pomoći će u rješavanju krize s vodom.

Igraj i ti svoju ulogu. Učini što možeš!